I Klockaretorpet står i dag ett torp som har ett kulturhistoriskt värde eftersom det har gett namn till just stadsdelen Klockaretorpet. I augusti är det byggstart för nya bostäder på området där torpet står idag, vilket innebär att torpet måste flyttas och kommunen ger nu bort torpet mot att det flyttas.
– Vi har sett över olika alternativ där kommunen själva flyttar och fortsätter använda torpet, men vi har nu kommit fram till att det bästa alternativet är att skänka bort torpet är. Om det skulle visa sig att ingen anmäler intresse för torpet kommer det att rivas, säger Malin Cuclair, projektledare på stadsbyggnadskontoret.
Byggnaden Klockaretorpet, Folkborgsvägen 22, är ett rödfärgat torp på cirka 76 kvm. Det är byggt med liggande timmerstockar och sadeltak. Torpet står idag på en gjuten platta och har modern standard invändigt.
– Att torpet står på en gjuten platta gör att det är relativt enkelt att flytta det. Faktum är att torpet har flyttas en gång tidigare till den plats som det står på idag, säger Malin Cuclair, projektledare på stadsbyggnadskontoret.
Det är först till kvarn som gäller, vilket innebär att den som anmäler sitt intresse först och uppfyller villkoren får torpet. Villkoren är att den som får torpet själv står för planering och kostnad av flytt samt att flytt av torpet sker det senast den 26 juli 2017.
(2017-05-22)
Att riva torpet som är enligt er själva kulturhistoriskt vore en skam mot torpet och värdet av att bevara det gamla som man gör i andra kommuner.
Jag tipsar även här igenom att detta torpet skall bevaras för eftervärlden. Och en lämplig plats att flytta det till vore Färgargården. Ett fint komplement till muséet där.