Norrköping är en idrottsstad av rang med en rad framgångsrika klubbar såsom IFK Norrköping, Hageby BK/Norrköping Dolphins, Vita Hästen och Vargarna, men också individuella stjärnor som brottaren Ivar Johansson (1903–1979), friidrottaren Majken Åberg (1918–1999), simmaren Björn Borg (1919–2009), speedwayföraren ”Varg-Olle” Nygren (1929–) och skidåkaren Pernilla Wiberg (1970–).
På gatuskyltarna i Norrköping så har stadens idrottsliv däremot gjort ganska få avtryck. Idrottsanläggningarna Idrottsparken och Bollspelaren har inspirerat till idrottsrelaterade gatunamn i närområdet., men av alla idrottshjältar från Norrköping har bara en förärats med en gata eller ett torg. Denne ende är förvisso den störste av dem alla i den största sporten: IFK Norrköpings och fotbollslandslagets stjärnanfallare Gunnar Nordahl (1921–1995).
Runt om i Norrköping har det funnits och finns en rad kiosker och tobaksbutiker dit alla spelintresserade kunnat gå och lämna in sina stryktipsrader eller lottokuponger. Numera kan man enkelt sköta sådant online i sin dator eller mobiltelefon. Lika smidigt är det att spela på casino utan svensk licens.
Gunnar Nordahls plats namngavs 1997 och ligger vid ingången till VM-läktaren på Idrottsparken, eller Östgötaporten som fotbollsstadion numera heter. På platsen står en staty av Gunnar Nordahl som uppfördes i samband med IFK Norrköpings 100-årsjubileum 1997. Nordahl spelade i IFK 1940–1949 där han tog fyra SM-guld och vann skytteligan fyra gånger. Han spelade i landslaget och vann OS-guld 1948, och blev Sveriges första professionella fotbollsspelare i den italienska klubben AC Milan.
Samtliga nyanlagda gator i Ektorp (med undantag av Ektorpsgatan) fick 1963 namn från namngruppen ”idrott”: Bandygränd, Idrottsgatan, Målgränd, Spjutgatan, Stafettgatan och Trestegsgatan samt de nu slopade Kedjegränd och Tennisgatan. Inspirationen till detta hämtades förstås från den närbelägna Idrottsparken.
Samma år fick kvarteren i stadsdelen ”namn med anknytning till fotbollssport”: Hörnan, Innern, Kedjan, Klubben, Laget, Linjen, Målet, Nätet, Planen, Spelet och Yttern. Samma år som kvarteren namngavs vann IFK Norrköping sitt elfte SM-guld i fotboll.
På senare år har det tillkommit namn med sporttema i närheten av IFK:s hemmaplan: Fotbollsrondellen och Matchgatan samt de två små torgen Klacken och Läktarplatsen.
När gatorna i stadsdelen Lagerlunda fick sina officiella namn av stadsfullmäktige 1928 valdes bland annat namn med koppling till aktiviteter vid idrottsplatsen Bollspelaren. Hopparegränden och Löparegränden finns ännu kvar medan Hejaregatan och Hejareplan försvunnit på grund av ändringar i detaljplanen.
Liksom i fallet med Idrottsparken valdes här även ett antal kvartersnamn utifrån kvarterens ”belägenhet såsom flankerande ett för idrottsändamål avsett område”: Gymnasten, Hopparen och Löparen samt de nu försvunna kvarteren Bollspelaren, Kulstötaren och Spjutkastaren.
Gymnastikgränd vid Södra Promenaden omtalades första gången 1870 och den tog sin början vid det då nybyggda gymnastikhuset. Byggnaden, som i dag naturligt nog kallas Gamla Gymnastikhuset, stod färdigt 1868 och uppfördes i anslutning till det nya läroverket. Huset var Norrköpings första egentliga gymnastikhall. Den klassicistiskt präglade byggnaden ritades av stadsarkitekten Carl Theodor Malm. Gatan döptes om till sitt nuvarande namn, Gymnastikgatan, senast 1879.
I Åby leder Sportvägen fram till Åby Idrottspark som invigdes i september 1933. Idrottsparken byggdes av Åby IF på mark som skänktes av Hults Bruk. Vägen hette Idrottsvägen fram till 1970. Mässvägen löper till det område där Åbymässan, en idrottsmässa, arrangerades under många år från 1930-talet och framåt.
Bollvägen i Skärblacka har fått sitt namn efter den fotbollsplan som låg bredvid Godtemplargården. Den användes av Skärblacka IF tills Skärblacka idrottsplats invigdes 1933. Före 1970 hette vägen Lötvägen.
Arenarondellen i Himmelstalundsområdet namngavs 2012. Inom området finns flera sporthallar och cirkulationsplatsen kan ses som en entré till arenaområdet Himmelstalund.
I stadsdelen Klingsberg har ett antal kvarter namn med vintersporttema: Skidan, Skidbacken, Skidstaven, Skidvallan, Skridskon och Skrinnaren.