Ljura var en helt ny typ av stadsdel då den byggdes i början av 1950-talet med ett stort antal moderna hyreshus grupperade kring en park. Marken hade hört till den stora Ljura gård som dock inte låg här utan på andra sidan nuvarande Söderleden i stadsdelen Hageby.
Gårdens namn skrevs 1384 Lywra och kan ha sin förklaring i Ljura bäck som rann förbi gården. Namnet är bildat av det fornsvenska ordet liure (takfönster, takglugg) och ”ljuren” anses syfta på den ljusa öppning som bäcken bildar i den höga, skogbeväxta förkastningsbranten i söder.
Gator och allmänna platser inom ”det s.k. Ljuraområdet” fick sina namn 1949 sedan stadsplanen fastställts åren innan. Namnen var dock bara två: Ljuragatan som löper runt stadsdelen och Ljuraparken i mitten av den. De äldsta kvartersnamnen, som fastslogs 1949 – Elddonet, Kardusen, Pipan och Sigillet – anknöt till den tobaksodling som bedrivits i området.
Jag idrottade i föreningen Smedby Ais eller kort SAIS tillsammans med bl.a. Per Wiberg pappa till mera kända Pernilla Wiberg på 50-talet. Jag upplevde Smedby som ett mycket lugnt område , Såg aldrig något spår av någon liga. Jag började förresten arbeta på LINJEFLYG på Kungsängens flygplats 1959. Cyklade till och från jobbet varje dag. Mycket lugnt !!
Vad var det innan det blev bostäder i Ljura i Norrköping. Jag har hört någonstans om att det va tobaksodling där ljura ligger i dag.
Finns det information om historien innan Ljura blev Ljura så att säga.
Med vänliga hälsningar Liag Johansson