Almborgavägen i Strandhugget i Borg namngavs den 6 augusti 2002.
Vägen sträcker sig förbi Villa Almborga. I mitten av 1910-talet byggdes en magnifik villa av grosshandlaren och norske vicekonsuln Oscar Almborg (1871–1955) som uppkallade efter sig själv. ”Ligger fint uppe på backen mot Strömmen”, skrev ortnamnsupptecknaren Gustaf E. Ohlson 1939. Huset såldes och den nya ägaren kallades villan bara Borga och vägen kallades Borgavägen innan den fick ett officiellt fastställt namn. Borgavägen ansågs vara för likt Borgiavägen i Åby så i stället valdes det gamla namnet Almborgavägen. Byggnaden som numera åter kallas Almborga är q-märkt (kulturhistoriskt värdefull) av Norrköpings kommun.
(Villa Almborga år 1954. Foto: AB Flygtrafik. Ur Östergötlands museums samlingar)
Mina föräldrar köpte Borga 1931. Efter deras bortgång i början av sjuttiotalet sålde vi Borga till familjen Ringqvist. Alla somrar, ibland julhelger, tillbringade jag där under mina barndoms- och ungdomsår. Fortfarande vid nittioettårs ålder har Borga en magisk strålglans. Stora midsommarfester, en reträtt för flyktingar under andra världskriget, alltid gäster i huset. Min bror och jag fick alltid ta med oss en kamrat över sommaren, men vi hade också kamrater som bodde i Strandhugget.
Jag är så nyfiken på vilka som bor där nu och om några av de hundratals saker vi lämnade kvar fortfarande finns där.
I annonskatalogen för 1906 års konst och industriutställningen på Sylten, finns reklam för tobaksgrossisten Oscar Almborg. Är troligen byggherren till villan.