I Norrköping invigdes den första synagogan på 1790-talet. Genom det s.k. judereglementet, 1782 hade judar fått rätt att bosätta sig i landets tre största städer: Stockholm, Göteborg och Norrköping – och där utöva sin religion. Byggnaden var belägen vid Södra Strömsgatan (nuvarande Fleminggatan) på en tomt ägd av en av de första judar som bosatte sig i staden: köpmannen Jacob Marcus.
Vid mitten av 1800-talet hade församlingen växt ur den gamla synagogan och 1858 invigdes den nuvarande, med plats för 300 personer. Arkitekt var Carl Ståhl. Huset är uppfört i klassicistiskt stil av slätputsat tegel i två våningar. Dess funktion som gudstjänstlokal markeras i det yttre av en liten kupol och höga stickbågiga fönster.
Vid en renovering 1979 återfick byggnaden sin ursprungliga färgsättning utvändigt; ljusgula fasader och en ljusgrå sockel.
Bebyggelseregistret (Källa: Byggnadsminnen 1978-1988 – Förteckning över nya byggnadsminnen 1 juli 1978-31 december 1988 enligt lagen den 9 december 1960, nr 690. Riksantikvarieämbetet, Uppsala: A & W, 1989)
(Foto: Ragnar Öberg (Wikimedia CC-BY-SA-3.0))
Böcker som handlar om Norrköping.
Ledare som påverkat stadens historia.
Jag skulle vilja se insidan av synagogan i Norrköping.
Vem vänder man sig till?
Pröva med att kontakta den judiska föreningen i Norrköping.
Hej! Jag och några klasskompisar skriver ett grupparbete om religioner och skulle vilja kontakta den judiska föreningen i Norrköping. Vi hittar dock inga kontaktuppgifter och undrade om ni har dem och skulle kunna skicka dem till oss i så fall. Tack på förhand 🙂
Jag har tyvärr inga kontaktuppgifter. Ni kan försöka gå via den judiska församlingen i Stockholm.